okt
30

Perfect Blue

| Szerző: NortonGirl | 12:47 pm

  A 2008-as Őszi Con alkalmával láttam ezt a mozit. A programfüzetben 18+ ragyogott a film címe mellett. Mint ahogyan azt a magyar műsorújságokban megszoktam két esetben kap egy film 18as jelzést: szexuális tartalom vagy gyilkolás. Ezeket a filmeket általában úgyahogy megnézem és szánakozom, hogy pornó és erőszak kell ahhoz, hogy a nyugati emberek figyelmét letudják kötni. A Perfect Blue mindkét műfaj elemeiben bővelkedett elég rendesen, mégis összehasonlíthatatlan az este 11-12 óra körül sugárzott ramaty műsorokkal.

  Hogy miért tartom ennyire különleges filmnek a Perfect Blue-t? Mert ez volt azon filmek egyik aranyat érő darabja ami kizökkentett a hétköznapi monton gondolkodásból és a két órás játékidő végén kavargó gyomorral, az idegösszeomlás határát súrolva próbáltam kivonszolni magamat a PeCsa nagyterméből. Akkor ott szidtam a filmet, hogy ki az az elmebeteg(EGY ZSENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) aki egy ilyen történetet képes kitalálni... (Aki akkor tájt még a Con helyzsínén volt és egy hisztérikus állapotban lévő lányt látott aki az első arrajáró ismerősébe belekapaszkodott akkor az rám ismerhet XD) Na, de mostmár rátérek arra, hogy EGYÁLTALÁN miért tudott felkavarni egy ilyen film...

 SPOILER gyanús tartalom! (Bár ezt a filmet át kell élni, egy leírás nemtudja átadni azt a kiábrándult és megrázó sokkot ami engem ért...)Elsősorban az anime 1998-as és 10 év kellett neki mire a magyar fogyasztótársadalom megérett arra, hogy legalább egy kis nyitott emberekkel teli szeglete értékelni tudja. A történetről egy rövid ismertetőt az AnimeAddictson lehet róla olvasni. Én már csak ehhez fűznék kommentárt.

A film kezdetekor a főszereplő lány, Mima éppen koncertet ad az együttesével. Rögtön kitűnik a tömegből az a "fogyatékos" fejszerkezetű egyén akiről azonnal lerí, hogy Mima rajongója. Egyből arra gondoltam, hogy ahha szóval ez azért egy pszichológiai thriller mert a lányt ez a rajongója az őrület határra fogja kergetni és a film ezt a folyamatot fogja végigkövetni. A film 1/3-áig ez a gyanum beigazolódni látszott, Mima egyre zaklatottabbá vált (hiszen zaklatták is elég rendesen). Megjegyzem a film rendezője, frenetikus munkát végzett, a legjobb módszerekkel érzékeltette a jelenetkben a feszületséget, Mima fokozatos gyengülését, a félelmet és a boldog napok biztonságának folyamatos halványulását. Viszont amikor a gyilkosságok is egyre gyakoribbá váltak akkor tudtam, hogy ehhez egy rajongónak vagy nagyon őrültnek kell lennie vagy valaki más munkája a hullahalmozás. Egy-egy gyilkosság között Mimán is látszik a fokozatos csendes feszültség, látszik rajta, hogy nagyon boldogtalan így ráadásul Ő az egész színésznősdit nem akarta, viszont már nem fordíthat hátat, de úgy tűnik a gyilkosságok pont miatta történnek. A filmben ekkor jött az igazi csavar amikor a producerek kitalálják, hogy Mima legyen a szereplője egy új sorozatnak. Az egyik epizód pedig arról szólt, hogy Mimát egy bárban a megvadult férfiközönség megerőszakolja. Ez volt az a rész ahol már az én agyam is elborult, annyira jól érzékeltették. (Eleve az, hogy gyerekkorom óta napról napra értesülve vagyok melyik lányt, kit hogyan miért bántottak/rontottak meg, hála anyukám exmunkájának ez a rész kifejezetten egy célzott övönaluli rúgás volt...) Mima a kedves, ártatlan popsztár akit a pénzhajhász média kényszerít. Ettől a jelenettől kezdve lehetett érzékelni, hogy az ártatlanság, a szereplők kedvessége és minden más eltűnik és helyette csak a nyers jelen marad. A hullák sorra halmozódnak, Mima pedig már képtelen eljátszani, hogy minden rendben van, az összeomlás már csak egy hajszálnyira van.

Ami be is következik. És elszabadul a pokol, az állandó fordulatokban szereplőről-szereplőre terelődik a gyanú, hogy ki az aki az egészet irányítja vagy maga Mima az aki nem bírja a kiszolgáltatottságot, és ember életek kioltásával próbálja ellensúlyozni elégedettlenségét.

Röviden, tömören: ZSENIÁLIS! Aki mindennapi szenny műsorok után valami igazán fogyaszthatóra és maradandóra vágyik tekintse meg! (Bár egy éjszakát biztosan nem fog aludni...)

A bejegyzés trackback címe:

https://nortongirl.blog.hu/api/trackback/id/tr63740360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása